Artykuły: Zdrowie
• Czerwona skóra po opalaniu nie jest normą, to znak ostrzegawczy
Czerwona skóra po opalaniu nie jest normą, to znak ostrzegawczy – powiedziała PAP dermatolog dr Małgorzata Słowik-Rylska. Zachowanie umiaru podczas...
2024-06-30
• Zalecenia ekspertów: samorządy w walce z kleszczowym zapaleniem mózgu
Rosnąca z roku na rok liczba przypadków kleszczowego zapalenia mózgu (KZM) zmusza do podejmowania intensywnych działań profilaktycznych. Eksperci...
2024-06-24
• Dieta wysokotłuszczowa nasila lęk
Dieta wysokotłuszczowa może nasilać stany lękowe – informuje pismo „Biological Research”.
2024-06-18
• Przewlekła borelioza nie istnieje
Tylko pięć procent ukąszeń kleszczy kończy się zakażeniem; nawet późno rozpoznana borelioza jest wyleczalna, a naciągaczy oferujących...
2024-06-09
• Pionierski zabieg kardiochirurgiczny w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym
Pionierski zabieg implantacji nowej zastawki TAVI przeprowadził zespół kardiochirurgów Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach. Operacji...
2024-06-07
• Odkryto, jakie składniki odżywcze opóźniają starzenie mózgu
W nowym badaniu naukowcy sprawdzili, które obecne we krwi, pochodzące z jedzenia substancje pomagają zachować młody mózg. Okazało się, że wiele z...
2024-05-25
• Kilkaset tysięcy Polaków może mieć niezdiagnozowaną celiakię
Kilkaset tysięcy Polaków ma niezdiagnozowaną celiakię i może być narażonych na jej powikłania, w tym poważne choroby, które wymagają kosztownego...
2024-05-16
• Zdrowy styl życia może zrównoważyć wpływ genów skracających życie
Zdrowy styl życia może w ponad 60 proc. zrównoważyć wpływ genów skracających życie – wynika ze szczegółowej analizy wyników kilku dużych,...
2024-05-03
• Grillowanie nie jest najzdrowszą formą przygotowania posiłku
Grillowanie tłustych mięs i kiełbas nie jest zdrową formą przygotowywania jedzenia. Są grupy osób, którym tak przygotowane potrawy zdecydowanie się...
2024-05-01
• Grillowanie nie jest najzdrowszą formą przygotowania posiłku
Grillowanie tłustych mięs i kiełbas nie jest zdrową formą przygotowywania jedzenia. Są grupy osób, którym tak przygotowane potrawy zdecydowanie się...
2024-05-01